Nezaměstnanost v dubnu klesla na 4,1 %

 
ameba.eu blog

Úřad práce ČR evidoval k 30. 4. 2021 celkem 297 876 uchazečů o zaměstnání. Podíl nezaměstnaných osob činil 4,1 %. To je o jednu desetinu procentního bodu méně než v předchozím měsíci a o 0,7procentního bodu více než v dubnu předchozího roku. Míra nezaměstnanosti v ČR podle EUROSTATU zůstává druhá nejnižší v celé EU, a to 3,4 % (průměr EU 7,5 %).

K setrvale nízkému podílu nezaměstnaných přispívá program Antivirus

K setrvale nízkému podílu nezaměstnaných dlouhodobě přispívá program na ochranu pracovních míst Antivirus, díky němuž bylo od začátku koronavirové krize podpořeno přes milion pracovních míst. „Vývoj na trhu práce ukazuje, jak důležitá je v době krize efektivní ochrana pracovních míst. Antivirus je právem odbory, zaměstnavateli i ekonomy považován za nejúspěšnější vládní nástroj v době koronavirové epidemie,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Přes rok trvající pandemie se tak zásadně nepodepisuje na nezaměstnanosti v ČR. Ta dosahuje přibližně polovičních hodnot oproti nejvyšší nezaměstnanosti z doby poslední hospodářské krize. K 30. 4. 2021 tedy Úřad práce ČR evidoval celkem 297 876 uchazečů o zaměstnání. To je o 8 740 méně než v předchozím měsíci a o 43 836 více než loni.

Volná pracovní místa

Ke konci dubna nabízeli zaměstnavatelé prostřednictvím ÚP ČR celkem 343 407 volných pracovních míst. Zaměstnavatelé v předchozím měsíci nahlásili 46 905 nových volných pracovních míst, což je o 31 587 více než před rokem. Na jedno volné pracovní místo tak ke konci dubna připadá v ČR v průměru 0,9 uchazeče o zaměstnání.
U přibližně 75 % z těchto volných pracovních míst zaměstnavatelé poptávají uchazeče se základním či nižším vzděláním, případně cizince. Zaměstnavatelé nejčastěji hledají pracovníky v oblasti výroby a výstavby. Zájem mají o dělníky výstavby budov, montážní dělníky, obsluhu vysokozdvižných vozíků, pomocníky ve výrobě, uklízeče a pomocníky v administrativních a průmyslových objektech, řidiče nákladních automobilů, zedníky či montéry suchých staveb.
Nejvyšší poptávka po nových zaměstnancích je v Praze (90 690 míst) a ve Středočeském kraji (63 462).

ameba.eu / 14.05.2021 / foto: Ministerstvo práce a sociálních věcí

back