Jak reagovat na krizi

 
ameba.eu blog

Pod pojmem krize si každý představí především krizi ekonomickou nebo partnerskou a tak podobně. My ale máme na mysli krizi personalisty. V době téměř absolutní zaměstnanosti se personalista při náboru nových zaměstnanců dostává do nelehké situace. Jak vysvětlit vedení společnosti, nebo manažerům jednotlivých oddělení, že na trhu nejsou lidi. Ne zřídka řeší personalista tuto situaci odchodem z firmy. To ale není řešení.

Musíte začít jinak myslet

Doby, kdy stačilo zadat inzerci s požadavky na volnou pozici, jsou pryč a možná se už nikdy nevrátí. Dnes musíte vyjít vstříc uchazečům a nejen to, musíte je oslovovat aktivně. Za druhé, když se Vám už někdo ozve, nemůžete ho nechat čekat nebo odmítnout jen protože neplní na 100% Vaše požadavky. Také je dobré promyslet, zda toho člověka opravdu potřebujete na plný úvazek, nebo zda je možné využít lidi na částečný úvazek. Mnoho lidí, a to především kvalifikovaných, dnes hledá práci na částečný úvazek, nebo práci, kterou může vykonávat částečně z domova. Pokud budete ochotni a podaří se Vám vysvětlit tyto okolnosti i Vašim nadřízeným, máte naději na úspěšný nábor i v době „personální krize“.

Tak co s tím?

Začněte využívat nástroje aktivního oslovování cílových skupin. Dejte lidem možnost pracovat u Vás na částečný úvazek, třeba se jim práce ve Vaši firmě zalíbí a přijmou ji časem na plný úvazek. Některé činnosti můžete zadat takzvaným freelancerům. Jsou to takoví spolupracovníci na volné noze. A pokud to nejde na částečný úvazek, zabývejte se všemi uchazeči, pokud nejsou naprosto mimo kvalifikační požadavky. Nenechávejte relevantní uchazeče čekat na odpověď nebo pozvánku na pohovor déle než dva, tři dny. Kolegové z jiných firem mohou být rychlejší. A pokud to vše nestíháte, protože máte také jiné povinnosti, zadejte to amebě.

ameba.eu / 01.11.2017 / foto: www.pixabay.com

back