Zvyk je železná košile

 
ameba.eu blog

Asi to znáte, každý den stejný rituál. Od ranního vstávání až po večerní klid, vše probíhá jako ve filmu. Někdy má člověk pocit, zda je vůbec živ. Ano, jsou to naše zvyklosti, které vykonáváme téměř bez duševní přítomnosti. A přitom bychom si přáli nějakou tu změnu, ale železná košile nás nenechá. Nedávno jsem potkal známou, málem jsem ji nepoznal. Měla nový účes, a vypadala o deset let mladší. Ona na to „byla jsem u nové kadeřnice, ta stará onemocněla“. Někdy Vás musí donutit osud.

Ptáte se co to má společného s personalistikou?

Hodně! I personalistika je každodenní rutinní činnost, každý den, rok po roce. Přitom se svět vedle nás vyvíjí, nabízí nové možnosti, stačí je jen uchopit. Před dvaceti lety byly nástroje, se kterými musel a mohl personalista pracovat, jiné než jsou dnes. To neznamená, že byli špatné, byly to nástroje, které znala tehdejší společnost. Běžně dostupný nebyl mobil, ani internet, natož něco takového jako sociální sítě. Každý četl noviny, poslouchal rádio a koukal na televizi. Dnes fungují tato media také, ale velká část společnosti se dnes pohybuje na internetu a na sociálních sítích. Tato media jsou pro dnešní společnost charakteristická a nabízí jí mnoho výhod.

Budoucnost je online

Neznamená to, že máme opouštět ověřené cesty a nástroje. Obzvláště, když plní Vaše očekávání. Přesně tak není vhodné zkoušet jeden nový nástroj za druhým. Je to spíše o nějaké vyváženosti, zkusit občas něco nového. Dnešní společnost se orientuje hodně na internet a sociální sítě. Proto se nabízí využít i tyto nástroje a vyzkoušet jejich přínos pro nábor a personalistiku. Změna je život. Rádi vám při tom pomůžeme.

Patrik Pova / 08.11.2017 / foto: www.pixabay.com

back